933 115 372 | Urgencias 24h · 933 298 150

Els vectors artròpodes com les paparres i les puces figuren entre les màximes preocupacions dels propietaris de mascotes, especialment en èpoques de més calor. Un dels agents infecciosos més preocupants és un insecte anomenat flefòtom, el causant de la leishmaniosi, una malaltia que pot provocar la mort del teu gos.

Com es produeix el contagi de la leishmaniosi en mascotes?

Quan les femelles d’aquest insecte piquen a un animal infectat comença el cicle. Si aquest insecte pica a un altre gos, aquest es contagiarà d’una malaltia sistèmica. Això vol dir que el dany es pot propagar pel seu organisme afectant nombrosos òrgans de l’animal. Lamentablement, parlem d’una patologia estesa a Barcelona, ​​no són casos aïllats. A més, en els mesos de calor el risc de contagi augmenta, amb la qual cosa has de prestar especial atenció en aquesta època.

Una malaltia molt greu per a la teva mascota

La leishmaniosi pot afectar qualsevol gos, encara que hi ha algunes races amb més tendència a desenvolupar la malaltia, com és el cas dels pastors alemanys o bòxers, i els mascles també són més propensos que les femelles. Encara que de vegades es desenvolupa de manera lleu, hi ha molts casos en què la malaltia no és detectada a temps, s’estén pels òrgans i acaba causant la mort de l’animal. 

Principals símptomes de la leishmaniosi en gossos

Presta atenció a l’aspecte i comportament de la teva mascota, ja que els símptomes més evidents d’aquesta malaltia són: pèrdua de pes, atròfia muscular, caiguda del pèl i excés de caspa, febre, mal alè, coixesa, cansament excessiu, vòmits, lesions oculars i en la pell, úlceres o sagnat de nas, entre d’altres.

Un diagnòstic precoç és clau

Un diagnòstic precoç és clau. És important acudir al veterinari de manera habitual per detectar la malaltia ja que no sempre hi ha manifestacions visibles. Els nostres serveis a Clínica Veterinària Sant Andreu de Barcelona inclouen proves diagnòstiques per determinar ràpidament si el teu gos està infectat i, si és així, en quina fase es troba.

L’anàlisi de sang i d’orina és el primer pas, a més de la prova IFI o ELISA de leishmània, i una citologia de medul·la òssia o linfonòdul i biòpsia de teixit. En cas positiu, un diagnòstic avançat ens permet aplicar el tractament farmacològic més adequat. 

A més, el teu animal de companyia necessitarà un control periòdic i revisions, la primera al mes de complir-se l’aplicació del tractament.

Mesures preventives contra la leishmaniosi canina

Les revisions són fonamentals per protegir al teu gos d’aquests paràsits. És el millor mètode preventiu. D’altra banda, la vacuna no és infal·lible al complet, però farà més fort al teu animal de companyia si arriba a infectar-se. A més, per incrementar la seva protecció, existeixen els coneguts collars i pipetes dissenyats per a aquests casos. Recorda també que és important evitar que la teva mascota dormi a l’exterior, ja que els insectes també tenen hàbits nocturns.

A Clínica Veterinària Sant Andreu de Barcelona t’oferim una campanya específica per prevenir i detectar la leishmaniosi canina. Mantingues fora de perill la salut de la teva mascota d’aquests paràsits que poden posar la seva vida en perill.